Crash

Crash

CRASH

Jeroen vindt op straat een cd-rom met een vreemd computerprogramma erop: Crash. Algauw komt hij erachter dat Crash de meest waanzinnige opdrachten kan uitvoeren – van het laten uitvallen van de elektriciteit tot het herprogrammeren van pin-automaten. Dat biedt natuurlijk ongekende mogelijkheden. Door Crash wordt Jeroen populair bij zijn klasgenoten, maar intussen gaat het programma steeds meer een eigen leven leiden. Jeroen raakt de controle kwijt en brengt zelfs levens in gevaar. Hij moet Crash van zijn computer verwijderen, maar het programma laat zich niet zomaar wissen…

geschikt vanaf 9 jaar.

 

 

Passage uit het boek

Verbijsterd kijkt Jeroen naar het scherm. Een programma dat vriendschappen kan maken, dat kan toch niet? Toch tikt hij aarzelend de letters van een klasgenoot in: Nico… Hij zucht. Zal hij het wel doen? Dat wordt toch niks. Hij staat op en gaat naar het toilet. Als hij terugkomt valt zijn mond haast open van verbazing.

Indien u de achternaam vergeten bent, kunt u kiezen uit de onderstaande mogelijkheden:

                                                           Nico Mandemakers

                                                           Nico Janssen

                                                           Nico van Wijk

Nico Mandemakers… Die heeft bij hem op de basisschool gezeten en Nico van Wijk… Wie is dat ook al weer? Heeft die niet bij hem op de scouting gezeten? Zo’n vier of vijf jaar geleden is dat geweest. En Nico Janssen? Hoe kan de computer nou weten dat die bij hem in de klas zit? Hoe kan een computerprogramma de namen weten van kinderen, die hij kent? Jeroens ogen zijn niet van het scherm te branden. Aarzelend klikt hij op de naam van Nico Janssen. De naam licht groen op en onderin het beeldscherm verschijnt de mededeling: aanvullende informatie volgt. Opnieuw spat het beeldscherm in allerlei kleuren uiteen om plaats te maken voor karmijnrode letters op een zilvergrijze achtergrond.

Nico Janssen, wordt over tien  dagen 14 jaar. Ouders gescheiden. Een zus, Fieke, 15 jaar en een broer, Martin,  11 jaar. Nico is lid van voetbalvereniging TOP. Vanmiddag start zijn training om 16.15 uur. Op weg naar het trainingsveld passeert hij het postkantoor. Ga er heen en zie wat hij niet kan zien.

“Zien wat hij niet kan zien,” piekert Jeroen. “Wat bedoelen ze?” Hij klikt met zijn muis terug naar het hoofdmenu en kiest voor ‘Kennis.’ Wat kan ik zien wat hij niet kan zien? Het antwoord spat op het scherm.

Dat hangt af van de plaats, waar u en hij zich bevinden. Het blikveld van de een zal altijd anders zijn dan dat van de ander.

“Dat had ik zelf ook wel kunnen bedenken,” mompelt hij. Hij kijkt op zijn horloge. Het is bijna vier uur. Veel zin heeft hij niet, maar aan de andere kant…, zal hij zo bevriend kunnen raken?  Dat programma is heel bijzonder, maar toch… In een opwelling schakelt hij zijn computer uit. Even later fietst hij weg.